کوهستان شیرکوه از شمال غرب به جنوب شرق کشیده است و بلندترین قله ی آن با نام قله شیرکوه می باشد. در این گزارش برای راحتی بیان آن را شرقی – غربی فرض کرده ایم. معمولاً کل کوههای این منطقه شامل شیرکوه، آسمان نما، برفخانه، منشاد و بنادک را شیرکوه میگویند. کوههای شمال شیرکوه را پیش کوه و کوههای منشاد را پشتکوه و برفخانه و آسمان نما و شیرکوه را میانکوه میگویند.
گردنه هایی که این کوهها را به هم وصل میکنند، اغلب از یال صعود دور و نسبتاً کم ارتفاعند و به همین علت کوهها معمولاً به صورت مستقل و مجزا نمایان میشوند، به خصوص منشاد و بنادک . شیرکوه در جنوب و جنوب غربی یزد واقع است و از سه منطقه مجزای دهکده ده بالا برای صعود شیرکوه و آسمان نما و برفخانه و دهکده تذرجان برای صعود قله و دیوارههای برفخانه و دهکده منشاد برای صعود قله ها منشاد استفاده میشود.
از طریق مهریز هم میتوان به شرقی ترین قله منشاد که چون برجی سنگی و گرد است صعود کرد. قله های شیرکوه بر روی یک قوس که از شمالغرب به جنوب شرق کشیده شده است واقع اند. دو قله صخرهای کوتاه در نزدیک این کوه هست. یکی قله بنادک نزدیک ده بنادک و دیگر برج ارنون در جنوب کوههای شیرکوه و نزدیک ده ارنون.
راهنمای صعود قله شیرکوه یزد
در این مقاله همه چیز در مورد صعود به قله شیرکوه یزد آورده شده است
دیدنیهای مسیر صعود به شیرکوه
چشماندازی پیشروی جاپناه و قله شیرکوه، بسیار زیبا و خیرهکننده است. علاوهبراین حیاتوحش این منطقه هم قابل توجه است. درطول مسیر ممکن است تعداد زیادی پایکا ببینید. پایکا موجودی مانند موش بزرگ است. با این تفاوت که دم ندارد یا اگر خوش شانس باشید با دستههای کل و بز وحشی روبهرو خواهید شد. همچنین صدای زیبای کبکها هم در طول مسیر شما را همراهی میکند.
علاوهبر این قسمتهای برفی کوه هم بسیار جذاب هستند. هنگام عبور از روی بعضی بخشهای یخی، صدای شُرشُر جریان آب را زیر آنها خواهید شنید. این قسمتهای برفی ممکن است از دور کوچک به نظر برسند؛ اما از نزدیک بزرگ هستند و قطر زیادی دارند.
پوشش گیاهی شیرکوه هم جالب توجه است. به تناسب ماه و فصل بازدید، ممکن است گلهای زیبای بسیاری را در طول مسیر خود ببینید.
دسترسی به شیرکوه
شیرکوه در استان یزد قرار دارد و چهار روستای مختلف آن را احاطه کردهاند. روستای باغ مهدی در غرب، روستای بردستان در جنوب غرب، روستای ده بالا در شرق و روستای دره شیر در شمال غرب آن واقع شدهاند. برای رسیدن به مسیر صعود شیرکوه باید ابتدا خود را به روستای ده بالا برسانید. بعد از آنجا پیمایش و کوهنوردی خود را آغاز کنید. برای رفتن به یزد هم میتوانید از طریق قطار، اتوبوس یا هواپیما اقدام کنید.
رفتوآمد به روستای ده بالا کمی دشوار است و به تاکسی و مینیبوسهایی که در ساعات خاص حرکت دارند محدود میشود. بنابراین اگر خودروی شخصی نداشته باشید، ممکن است در مسیر برگشت خود به ویژه در روزهای تعطیل با مشکل مواجه شوید.
در قسمت اعظم مسیر صعود به شیرکوه میتوانید از اینترنت و آنتن تلفن همراه خود برای برقراری ارتباط استفاده کنید.
جانپناه شیرکوه
جانپناه شیرکوه از سه فضای مسقف جداگانه تشکیل شده است. یکی از نقاط قوت آن عدم نفوذ بادهای سرد به داخل جانپناه است. کف اتاقها هم با موکت و فرش پوشیده شده است. کنار جانپناه سه اتاقک کوچک به عنوان دستشویی قرار گرفته است که در بهار 98 دربهایشان به دلیل بادهای شدید کنده شده بود و به صورت ناقص جلوی دستشویی قرار داشت. باوجود این شرایط سرویسهای بهداشتی هنوز هم قابل استفاده بودند.
پشت جانپناه هم یک چشمه آب همیشگی وجود دارد که آب مورد نیاز شما را تامین میکند. باتوجه به خشکسالیهای چند سال اخیر در ایران، بهتر است پیش از سفر از وجود آب در این چشمه اطمینان حاصل کنید.
موادغذایی مناسب کوهنوردی
برای اینکه در طول کوهنوردی کمتر خسته شوید، بهتر است مواد غذایی مناسبی همراه داشته باشید. غذای سبک، میوه و سبزیجات تازه میتواند بهترین گزینه باشد. سوپ آماده، پوره سیبزمینی، خشکبار، بیسکوییتهای سبوسدار، غذاهای کنسروی (حتما جوشانده شود)، میوه خشک، شکلات و انواع میوههای تازه ترکیب مناسبی از مواد غذایی برای کوه است.
تجهیزات مورد نیاز برای صعود به شیرکوه یزد
تجهیزاتی که برای صعود به قله شیرکوه نیاز دارید، به فصل سفر و آب وهوای شیرکوه در آن تاریخ بستگی دارد. در فصول سرد سال نیازمند تجهیزات تخصصیتری خواهید بود. بهطورکلی اگر در بهار یا تابستان به این کوه سفر میکنید کبریت، چاقوی چندکاره، تجهیزات پزشکی در حد نیاز، کیسهخواب، کرم ضدآفتاب، عینک آفتابی و لباس گرم و مناسب بردارید. در فصل زمستان همراه داشتن کلنگ و کرامپون و پوشاک زمستانه ضروری می باشد.

نمایی از قله برفخانه از فراز دره نجیب
عکاس : حافظ صبوری
آب و هوای شیرکوه یزد
پیش از شروع برنامه خود، سایتهای هواشناسی را چک کرده و برای اطمینان بیشتر با مرکز هواشناسی استان یزد هم تماس بگیرید. چراکه آبوهوا بالای کوه میتواند بسیار متفاوت از پایین کوه باشد. شما می توانید در مقاله هواشناسی کوهستان، به کمک چند منبع از آب و هوای قله شیرکوه مطلع شوید.
نکات ضروری در صعود به شیرکوه
توصیه میشود برای امنیت بیشتر بهصورت گروهی صعود کنید. از سفر انفرادی به ویژه در شرایطی که با مسیر آشنایی ندارید، بپرهیزید. تا حد ممکن وسایل کمی بردارید و به وسایل ضروری اکتفا کنید. همچنین اگر کوهنورد نیستید، پیش از حرکت به آمادهسازی بدنی بپردازید تا استقامت لازم برای چند ساعت کوهنوردی و پیمایش را داشته باشید.
گزارش صعود به قله شیرکوه یزد
قله شیرکوه یزد بلندترین قله استان یزد می باشد. همچنین این قله لقب بام استان یزد را دارد. من به همراه دونفر از همنوردان با نام های سعید از همدان و محمدرضا از کرمانشاه پس از صعود به قله هزار کرمان با هدف صعود به قله شیرکوه یزد راهی استان یزد شدیم. شب هنگام حوالی ساعت 21 به شهر یزد رسیده و با هماهنگی محمدرضا با دانشکده علوم پزشکی یزد، اسکان در یزد تامین گردید.
با توجه به صعود روز قبل ما به قله هزار کرمان و خستگی صعود، شب و پس از صرف شام به استراحت پرداختیم. محمدرضا به دلیل اسیب دیدگی در مسیر قله هزار و برای جلوگیری از تشدید آسیب دیدگی از صعود به قله شیرکوه انصراف داد. این تصمیم بسیار ارزشمند بود و نشان از عقلانیت بالای یک ورزشکار داشت.
با این تصمیم من و سعید به سمت شهرستان تفت حرکت کردیم. در مسیر با صرف چای و صبحانه تجدید قوا نموده و مسیر را به سمت روستای ده بالا ادامه دادیم. با توجه به حضور ما در فصل زمستان در منطقه، آب و هوای سردی در نزدیکی صبح کمی آزاردهنده بود. در انتهای روستا و در کنار یک استخر کوچک ماشین را پارک کردیم و مسیر کوهپیمایی ما از این نقطه آغاز شد.
ابتدای مسیر شیب زیادی نداشته و این باعث شد کمی زمان از دست رفته را با پیمایش سریعتر جبران کنیم. ابتدای مسیر به دلیل در معرض نور خورشید قرارگرفتن در ساعات میانی روز گرمتر و میزان برف کمتری در مسیر بود.
دیواره های شیرکوه
با ادامه ی مسیر و با دیدن دیواره های سنگی شیرکوه هیجان بسیاری را تجربه نمودم و در ذهنم اشتیاق صعود ای دیواره ها نوج می زد . ولی صعود از این دیواره ها نیازمند تجهیزات مناسب و تجربیات دیواره نوردی بسیاری داشت که من در آن سال هردوی این موارد را نداشتم.

دیواره های شیرکوه یزد
عکاس : حافظ صبوری
دره نجیب
با گذر از کنار دیواره ها به ابتدای دره ای پرشیب به اسم دره نجیب رسیدیم. از صعودهای قبلی این دره خوب در یادم مانده بود و می دانستم یکی از چالش های صعود زمستانه ی قله ی شیرکوه می توتند صعود از دره نجیب باشد. ولی خوشبختانه با صبر و رعایت موارد ایمنی از دره نجیب عبود کردیم.
با خروج از دره نجیب و گذر از یک شیب ملایم به منطقه ی وسیعی می رسیم که جانپناه شیرکوه یزد از این به بعد مشخص می شود. البته از این نقطه می توان دکل مخابراتی نصب شده بر روی قله را هم مشاهده کرد.

بالای دره نجیب
جانپناه شیرکوه یزد
در محل جانپناه شیرکوه اندکی استراحت نمودیم و نوشیدن چای گرم و اندکی شکلات و خرما نیروی بسیاری به ما بخشید. نفراتی را در جانپناه دیدیم که مشغول استراحت بودند. با پرس و جو متوجه شدیم که اعضای گروهی هستند که نیمی از آنها با هدف صعود به قله حدود نیم ساعت پیش جانپناه شیرکوه یزد را ترک نموه اند.
صعود یک قله ی چهارهزارمتری در فصل زمستان می توتند موارد غیرقابل پیش بینی داشته باشد و این امر باعث تقید بیشتر ما به برنامه زمانبندی صعود ما به قله شیرکوه یزد شد. پس از ترک جانپناه و تقریبا در کل طول مسیر شما می توانبد دکل نصب شده برروی قله را ببینید ولی نمی توان مستقیما به سمت قله حرکت کرد و به دلیل وضعیت توپوگرافی منطقه باید دره ای عمیق را دور بزنید.
در مسیر گروه را دیدیم و با اندکی سلام و احوالپرسی وضعیت سلامتی خود را به آنها اطلاع داده و در مورد وضعیت گروه سوالاتی پرسیدیم تا اگر نیاز بود به یکدیگر کمک کنیم. با گذر از قله و با توجه به شیب کم مسیر و اگر صادقانه بگم، شوق رسیدن به قله به سرعت من و سعید افزود و خیلی زود به قله رسیدیم.
با توجه به تعرق بدن بخاطر فعالیت زیاد در مسیر صعود به قله، از کنار نماد قله رد شده و مستقیما به داخل جانپناه قله شیرکوه رفتیم. جانپناهی که بسیار مستحکم ساخته شده بود.
جانپناه روی قله شیرکوه
درون جانپناه فرصت مناسبی برای تعویض لباس و پوشیدن لباس خشک و جلوگیری از هیپوترمی شدن داشتیم. بعد از تعویض لباس و صرف یک نوشیدنی گرم و تغذیه مناسب، برای عکس یادگاری به طرف نماد قله رفتیم و چند عکس یادگاری گرفتیم. نزدیک شدن به ساعت 14 به ما اخطار ترک قله را داد و ما به سمت پایین حرکت کردیم. کمی پایین تر گروه صعود کننده ای که در مسیر دیده بودیم را مجدد رویت کردیم و جویای احوال هم شدیم. با توجه به نزدیک شدن به ساعت 14 به گروه اخطار داده و کمی شرایط را توضیح دادیم.
راهنمای گروه با توجه به نزدیکی به قله تصمیم به صعود گرفتند و ما از آنها جدا شدیم. تمام طول مسیر نگاه ما به سمت قله بود که گروه به موقع به سمت پایین حرکت نماید و اگر شرایط غیرقابل پیش بینی رخ داد، به امداد اطلاع داده و در حد توان به آنها کمک کنیم. این امر باعث توقف بیشتر ما در جانپناه اول شیرکوه شد و خوشبختانه با دیدن گروه در مسیر بازگشت و نزدیک جانپناه اول خیال ما راحت شد و جانپناه اول را ترک نمودیم.
فرود از دره نجیب
با رسیدن به دره نجیب می بایست با احتیاط بیشتری حرکت می کردیم و این امر از سرعت ما کاست ولی باعث شد با سلامت کامل به انتهای دره برسیم و اینکار بسیار رضایت بخش بود. با گذر از دیواره ها و هوای روشن به ما فرصت عکاسی زیادی داد و با سعید حسابی عکاسی کردیم. بعد از گذر از دیواره ها دیگر چالش بسیاری در فرود نداشته و توانستیم در حین حرکت تنقلات خورده و مجددا تجدید قوا کنیم.
با رسیدن به محل پارک ماشین برنامه صعود به قله شیرکوه یزد به پایان رسید و با ارسال پیام به محمدرضا که در شهر یزد و در محل اسکان بود، خبر سلامتی خود و صعود موفق را به او دادیم. با توجه به اینکه یک صعود دیگر پیش روی ما بود، با هماهنگی با محمدرضا محل قرار را تفت قرار داده و مقرر شد محمدرضا با تاکسی به تفت آمده و درآنجا به ما بپیوندد.
صرف شام در شهرستان تفت و دیدن ساختمان های قدیمی این شهرستان بسیار لذت بخش بود. پس از صرف شام به طرف استان فارس حرکت نمودیم.
می توانید در اینجا عکس های این صعود را مشاهده نمایید

مسیر بین جانپناه و قله شیرکوه
عکاس : حافظ صبوری
ترک مسیر صعود به قله شیرکوه یزد
می توانید فایل ترک مسیر را در لینک زیر دانلود کنید
دانلود ترک قله هزار از مسیر دره نجیب