یخچال سیوله
دانش کوهستان, قلل مرتفع, کوهنوردی

یخچال های زیبا و خطرناک کوه دماوند

یکی از جاذبه های بلندترین قله ایران، وجود یخچال های دماوند می باشد. در مقاله جدید از سایت ایران پیکسل این یخچال های طبیعی را معرفی می کنیم. همچنین شما می توانید برای شناخت مسیرهای صعود به قله دماوند و اطلاعات کلی در مورد قله دماوند به مقاله مربوطه در وبسایت ایران پیکسل مراجعه نمایید.

سرانه بارش در قله دماوند در سال بسیار زیاد است. اگرچه پدیده زمین گرمایی برروی  میزان بارش تاثیر می گذارد و هر ساله کمتر می شود.  در ارتفاعات کوه دماوند به دلیل منفی بودن دمای قله دماوند و همچنین ذوب شدن برف در زمان تابش نور خورشید، شرایط برای تشکیل بلور یخ محیا می شود.

اگرچه به دلیل شیب تند هرم دماوند و نبود شرایط مناسب برای تشکیل سیرک یخچالی، یخچال های قابل ملاحظه ای شبیه به مناطق مشابه ( علم کوه ، سبلان و ..) دیده نمی شود. و بسیاری از توده های سفیدرنگ بر روی دامنه های دماوند به صورت برفچال های عظیم الجثه می باشند. البته که یخچال های طبیعی متفاوتی در کوه دماوند وجود دارد. وجود یخچال های طبیعی زیبا ولی خطرناک در جبهه شمالی و جبهه شمال شرقی دماوند به زیبایی آن افزوده است.

تقسیم بندی یخچال های طبیعی چکاد دماوند

به طور کلی می توان یخچال های طبیعی دماوند را به دو دسته تقسیم کرد.

  1. یخچال های شمالی و شمال شرقی دماوند
  2. یخچالهای پراکنده و برفچالهای اطراف دماوند

در این مقاله به تفکیک به توضیح هریک می پردازیم

یخچال های شمالی و شمال شرقی کوه دماوند

می توان گفت سخت ترین مسیر صعود به دماوند نیز صعود از این یخچال های طبیعی به قله دماوند است. در ادامه با توضیح این یخچال های طبیعی با ما همراه باشید.

یخچال دوبی سل

این یخچال زیبا در جبهه شمالی قله دماوند شکل گرفته است. مساحت تقریبی آن 0.7 کیلومتر مربع می باشد. طول یخچال دوبیسل حدود 2 کیلومتر و محیط آن حدودا 3.6 کیلومتر می باشد. عرض متوسط یخچال دوبی سل حدودا 500 متر می باشد. البته که تمامی این ابعاد با توجه به فصل سال و میزان بارش و شدت گرما، متغیر هستند. یخچال دوبی سل از ارتفاع 3800 متری کوه دماوند شروع شده و تا ارتفاع 4800 متری ادامه دارد.

یخچال یخار

یخچال یخار در جبهه شمال شرقی دماوند تشکیل شده است. این یخچال بزرگ را به اسم دره یخار دماوند نیز می شناسند. یک یخچال طبیعی بزرگ با ریزش سنگ و یخ از ارتفاعات بالاتر. شیب یخچال یخار بین 40 درجه تا 80 درجه متغیر است. سخت ترین مسیر صعود شده به قله دماوند از همین مسیر می باشد.طول این یخچال تا 2 کیلومتر هم می رسد.

دسترسی به ابتدای دره یخار بسیار سخت است. در این مسیر هیچگونه جانپناهی نیست و امداد رسانی برروی یخچال یخار بسیار سخت است. امداد هوایی برروی دره یخار تقریبا غیرممکن است. در انتهای یخچال یخار به بام برفی دماوند می رسیم. بام برفی دیگر نزدیک به نوک قله دماوند می باشد. یخچال یخار را می توان جزو یخچال های معلق محسوب کرد.

شیب 80 درجه ای در برخی نقاط مسیر، ریزش قطعات یخ و سنگ، وجود قندیل های معلق جزو خطرات این مسیر برای صعود یک کوهنورد توانمند می باشد. مسیر دره یخار کوهنوردان کمی را به خود دیده است. یخار معروفترین یخچال طبیعی ایران محسوب می شود. همچنین مرتفع ترین دهلیزهای یخی آیران را در خود جای داده است. یخچال یخار دارای سه دهلیز می باشد :

  • دهلیز اصلی ( شمالی- جنوبی)
  • دهلیز شرقی ( شرقی- غربی، معروف به دهلیز عباس جعفری)
  • دهلیز یخچال های ایران ( جنوب غربی- شمال شرقی، مابین دهلیز اصلی و دهلیز شرقی)
یخچال خورتاب سر

نمایی از یال شمال شرقی دماوند

 

یخچال خورتاب سر دماوند

این یخچال در جبهه شمالی کوه دماوند تشکیل شده است

یخچال اسپله

یخچال لسپله در جبهه شمالی کوه دماوند قراردارد. مسحاتی حدودا 0.8 کیلومتر و محیط آن 4.2 کیلومتر است. عرض متوسط این یخچال حدود 500 متر است. یخچال اسپله از ارتفاع 3800 متری کوه دماوند آغاز شده و تا ارتفاع 5000 متری ادامه می یابد. البته که تمامی این ابعاد و مشخصات در فصول مختلف سال، متغییر است.

یخچال عروسکها

این یخچال به صورت پراکنده از ارتفاع 4500 متری دماوند تا ارتفاع 5100 متری تشکیل شده است. یخچال عروسکها بین یال های شمال، شمال شرقی تا یال شمال شرقی قله قرار دارد. دامنه یخچال عروسکها محدود بوده و طول تقریبی آن ها حدودا 400 تا 500 متر می باشد. یخچال عروسکها شامل 8 نقطه یخچالی بزرگ و کوچک می باشد. پیکر مرحومه فرناز دولتخواه که مدتی در دماوند مفقود بود، در این منطقه پیدا شد.

یخچال سیوله دماوند

در شمال کوه دماوند است و از دو تکه نسبتا مجزا تشکیل شده است. یخچال سیوله حدفاصل یال پرشیب شمال و شمال غربی تا یال شمالی تشکیل شده است.

 

 

کوه دماوند

نمایی در قله دماوند

 

یخچال های پراکنده و برفچال های اطراف کوه دماوند

این یخچال ها و برفچال ها عموما از ارتفاع 4500 متر به بالا شروع می شوند. خصوصیت این محل ها این است که شیب آنها بین 26 تا 40 درصد می باشد. به دلیل شیب تند این نقاط، شکاف های عمیق یخچالی در آنها وجود ندارد. در فصول گرمتر ریزش قطعات سنگ از ارتفاعات بالاتر آتشفشان دماوند رخ می دهد. از جمله این یخچال ها و برفچال ها به موارد زیر اشاره نمود

یخچال وزمین چال

در جبهه شرقی کوه دماوند شکل گرفته است

یخچال سرداغ

بین یال های غربی و جنوب شمال شرقی یخچال سرداغ تشکسل شده است

یخچال غربی

بین یال های شمال جنوب غربی و غربی شکل گرفته است.

یخچال کافردره

بین یال های جنوبی و جنوب شرقی تشکیل شده است.

یخچال آسپرین سر

بین یال های جنوبی و جنوب جنوب غربی واقع است

صفحه مجازی سایت ایران پیکسل را دنبال کنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *