مسیر فرانسویها در دیواره علم کوه
سنگنوردی و دیواره نوردی

مسیر فرانسویها در دیواره علم کوه

مسیر فرانسویها دومین مسیر گشایش شده در دیواره علم کوه است که جز پرتردد ترین و پرصعود ترین مسیرهای صعود دیواره علم کوه است. اولین مسیری که بر روی دیواره علم کوه گشایش شده مسیر هاری روست-علایی است که سال 1343 خورشیدی کوهنورد آلمانی «هاری روست» و همراه ایرانی او «فضل الله امیرعلایی» تا ابتدای ریزشی ها گشایش کردند که از ریزشی ها تا قله را ادامه ندادند و از همانجا فرود آمدند.
اما متاسفانه مرجع کاملی که نوشته ها و جزئیات بیشتری از شرح این گشایش در زمان خودش در اختیار ما قرار دهد در دسترس نیست. مرجعی که برای این کار استفاده می شود، دفتر یادبود «مشهدی صفر نقوی» است که اطلاعات چندانی به دست نمی آید.

منطقه تخت سلیمان و دیواره علم کوه

یکی از جذاب ترین و پرپتانسیل ترین مناطق ایران که همه ساله ورزشکاران زیادی را به خود جذب می کند، منطقه تخت سلیمان و دیواره علم کوه می باشد. ااین منطقه از دید ورزش های کوهنوردی ، سنگنوردی ، دیواره نوردی ، اسکی کوهستان و ماجراجویی در کوهستان حائذ اهمیت ویژه ای می باشد.

دسترسی به علم کوه

برای دسترسی به دیواره علم کوه می بایست به استان مازندران سفر نموده و از آنجا به شهرستان کلاردشت رسید. در انتهای رودبارک قرارگاه کوهنوردی رودبارک واقع شده است و از آنجا می توان به کوهستان تخت سلیمان و قلل مرتفع آن دسترسی پیدا کرد. می توانید به قرارگاه بعدی به نام قرارگاه ونداربن رفته و شروع برنامه را از این قرارگاه قرار دهید.

از آنجا می توان به مناطق حصارچال ، سرچال ، علم چال و یا دیواره علم کوه دست یافت. برروی دیواره علم کوه مسیرهای بسیاری گشایش شده است

مسیرهای دیواره نوردی در دیواره علم کوه

از بین مسیرهای گوناگونی که برروی دیواره علم کوه گشایش یافته است می توان به معروفترین آنها اشاره نمود

مسیر هری رست -علایی (هاری رست)
مسیر کرمانشاهی ها
مسیر همدانی ها
ایتالیایی ها (کریستال فال)
اراکی ها
لهستان ۴۸
لهستان ۵۲
کرجی ها
همدانی ها ۶۷ و ۶۹
فرانسوی ها
شکوه تبریزی ها
ایرانی ها
راژیا

برای دانلود کروکی مسیرهای دیواره علمکوه اینجا را کلیک نمایید

گزارش برنامه گشایش مسیر فرانسویها

بعد از گشایش مسیر هاری روست–علایی، فرانسوی ها در سال 1345 وارد ایران شدند تا مسیر جدیدی را بر روی دیواره علم کوه گشایش کنند. در این برنامه «مشهدی صفر» آنها را تا پای دیواره یاری کرد و متن زیر ترجمه گزارشی هست که در دفتر یادبود مشهدی صفر نوشته اند.
مسیر فرانسویها در نیمی از مسیر هاری روست با آن مشترک است.

 

بعد از کارگاه یخ، قبل از کارگاه سه گوه (گوه یا شفت نام نوعی ابزار میانی است) وارد طاقچه آرش شده و تراورس بزرگ و گذر از اکثر مسیرهای دیواره شروع شده و پس از عبور از دو پاندوله (اولین باری که فرانسوی ها این مسیر را گشایش کرده اند، نفر سرطناب با تاب خوردن و پرش خودش را به طاقچه مقابل رسانده و طناب را از دو طرف فیکس کرده است.

 

طناب فیکس

 

نفرات با طناب فیکس شده به حالت قرقره و سر خوردن به طاقچه مقابل رسیده و مسیر را ادامه داده اند که به پاندوله فرانسویها معروف شد) حدودا 6 متری یعنی 12 متر، به اول گربه رو رسیده و پس از عبور از گربه رو اول و دوم به طاقچه قمقمه می رسیم و پس از تراورس 40 متری وارد قیف مرکزی شده و با صعود مصنوعی داخل قیف به ریزشی ها رسیده که دارای کارگاهی مشترک با مسیر شکوه می باشد و پس از عبور از ریزشی ها مستقیما به قله می رسیم و عموما مسیر فرانسویها 5/10a و IV می باشد.

اما نکته ای که لازم می دانم بگویم این است که اکثر دیواره نوردان بعد از طاقچه قمقمه در هنگام وارد شدن به قیف و ادامه مسیر، اشتباها از کارگاه مسیر همدانی ها شروع کرده و وارد این مسیر می شوند در حالی که ادامه مسیر فرانسه کاملا درون قیف بوده و رنگ سنگ درون قیف کمی متفاوت می باشد.

عموما توصیه می شود زمان بندی صعود طوری باشد که قبل از تاریکی هوا از ریزشها خارج شده در غیر این صورت در هنگام تاریکی هوا به ریزشی ها رسیده که خطرناک بوده و یا باید بعد از خارج شدن از مسیر شب را در جانپناه سیاه سنگ یا خرسان تا صبح سپری کرد و بهترین حالت این است که اگر خیلی دیر به طاقچه قمقمه رسیدید شب را در آنجا بمانید.

کروکی مسیر فرانسویها دیواره علم کوه

کروکی مسیرهای دیواره نوردی در دیواره علم کوه

گروهی متشکل از ده تن از کوهنوردان لیونی (لیون: اسم شهری در فرانسه) به نامهای

1- Alain Blassen
2- Pierre Buttin
3- Yvette Buttin
4- Bernard Conod
5- Jean Pierre Fresafond
6- Andu Parot
7- Alain grosset
8- Mourice Mariet
9- Jacques soubis
10- Francois Valencot
با هماهنگی کلوپ کوهنوردی آلپ Le Club Alpin و فدراسیون کوهنوردی از 8 تا 24 ژوئیه سال 1966 بر روی دیواره ی شمالی(که بسیار سخت بوده) کار کردند.
200 میخ روی دیواره جا مانده، اما طناب ثابت کار گذاشته شده نا مطمئن و استفاده از آن پر خطر است. هم چنین به اندازه ی یک طول طناب آخر مسیر هم برای یادبود بر روی دیواره جا گذاشته شد.

 

از این گروه ده نفری valencot، parot، blassen و fresafond توانستند با تلاش و کار طاقت فرسا بر روی دیواره از نیمه راه هاری روست، امیرعلایی به طرف راست دیواره به صورت افقی مایل به بالا ادامه داده با دو شب ماندن بر روی دیواره مسیر را از داخل قیف مرکزی به اتمام رساندند.

به احتمال زیاد همانطور که گزارش ذکر کرده اند طناب ثابت کار گذاشته شده نا مطمئن، همان پاندوله ها می باشد که بعدها توسط صعود کنندگان دیگر ترمیم شده است.
در کروکی مسیری که توسط فرانسویها کشیده شده تعداد طول مسیری که تا ابتدای ریزشی ها گشایش شده بیست طول بوده که هفت طول آن با مسیر هاری روست مشترک می باشد و بعد وارد طاقچه آرش شده و ابتدای پاندوله ها می باشد.

درجه سختی هایی که در زمان گشایش مسیر توسط فرانسویها ذکر شده بدین صورت می باشد

طول اول: درجه سختی 5
طول دوم: درجه سختی 4
طول سوم: درجه سختی 4 و 5
طول چهارم: درجه سختی A2 (کلاهک بزرگ مسیر هاری روست)
طول پنجم: درجه سختی 5 و A1
طول ششم: درجه سختی 4 و 5
طول هفتم: درجه سختی 5 و A1 (کارگاه یخ و ورود به طاقچه آرش)
طول هشتم: تراورس بر روی طاقچه
طول نهم: صعود با درجه A1 در ابتدا و ورود به ابتدای پاندوله
طول دهم: پاندوله

طول یازدهم: درجه سختی A1 (گربه رو اول)
طول دوازدهم: درجه سختی 5+
طول سیزدهم: درجه سختی A2 و 5+ (ورود به طاقچه قمقه)
طول چهاردهم: تراورس بعد از طاقچه قمقه
طول پانزدهم: درجه سختی 4 (ادامه تراورس و ورود به ابتدای قیف مرکزی)
طول شانزدهم: درجه سختی 4+ (ادامه صعود به داخل قیف)
طول هفدهم: درجه سختی 5 (صعود درون قیف)
طول هجدهم: درجه سختی A1 و A2 (صعود درون قیف)
طول نوزدهم: درجه سختی 5+ (صعود درون قیف)
طول بیستم: درجه سختی 5 (ورود به ابتدای ریزشی ها)

حضور جوان ترین اعضای تیم فرانسوی ها در ایران

دوشنبه چهارم مرداد 1395 پس از گذشت پنجاه سال، دوتن از جوان ترین اعضای تیم گشایش مسیر فرانسوی، Alain Blassen و Bernard Conod فرانسوی، به منظور گرامیداشت و ارائه گزارشی از تلاش های خود، به ایران سفر کردند.

مراسم گزارش خوانی با حضور جمع کثیری از علاقمندان در مرکز همایش های شهید قندی شرکت مخابرات برگزار شد.

 

جالب است بدانید بخشی از تجهیزاتی که پنجاه سال پیش توسط دیواره نوردان فرانسوی مورد استفاده قرار گرفته بود در دکور صحنه مراسم مورد استفاده قرار گرفته بود: کارابین های آهنی قدیمی، پله رکابی که قسمت هایی از آن از چوب ساخته شده بود، کلنگ و… روی صحنه گذاشته شده بود. به گفته مجری مراسم تعدادی از این تجهیزات توسط دیواره نوردان فرانسوی به موزه انجمن کوهنوردان ایران و فدراسیون اهدا شده است.

مسیر فرانسویها علم کوه

دعوت گشایش کنندگان مسیر فرانسویها به ایران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *