قله هزار با ارتفاع 4501 متر از سطح آبهای آزاد یکی از قلل مرتفع ایران و همچنین بلندترین قله استان کرمان و بام این استان می باشد. در این مقاله به معرفی استان پهناور کرمان و همچنین برخی قلل مرتفع این استان می پردازیم. در انتها در مورد راهنمای صعود به قله هزار کرمان مفصل خواهیم گفت.
این صعود در تکمیل مجموعه ی پیکسل به پیکسل ایران انجام گرفت و برای این صعود پیکسلی چوبی که برروی آن شعری از مرحوم افشین یداللهی نقش بسته است را به همراه داشتم و با آن برروی قله عکسی یادگاری تهیه نمودم. این پیکسل را می توانید در اینجا ببینید
معرفی کلی استان کرمان
استان کرمان با وسعت بیش از 183000 کیلومتر مربع پهناورترین استان کشور عزیزمان ایران می باشد که در جنوب شرقی ایران واقع شده است. مرکز آن کلان شهر کرمان است و استان دارای جمعیتی بیش از 3 میلیون نفر بوده و نهمین استان پرجمعیت کشور محسوب می شود.
این استان از شمال به استان خراسان جنوبی، از غرب به استان های یزد و فارس، از جنوب به استان هرمزگان و از شرق به استان سیستان و بلوچستان محدود می شود و بیشترین جمعیت زرتشتیان ایران در استان کرمان زندگی می کنند.
استان کرمان دارای بیشترین تنوع آب و هوایی بوده که از گرم و خشک تا هوای معتدل و سرد برخوردار است. شهر لاله زار با ارتفاع 2850 متر از سطح دریا از بلندترین شهرهای کشور است و کم ارتفاع ترین نقطه فلات ایران با ارتفاع 117 متر در بیابان لوت و در این استان واقع شده است.
تنوع اقلیمی نیز در این استان بسیار زیاد بوده و مناطق کوهستانی سرد و پربرف مثل راین و سیرچ و مناطق گرم و بیابانی مانند شهداد را در خود جای داده است.
بلندی های استان کرمان دنباله رشته کوه زاگرس و رشته کوه مرکزی ایران است که با دارا بودن 14 قله با ارتفاع بیش از 4000 متر بهشت کوهنوردان نامیده شده است
کوه هزار کرمان
کوه هزار با ارتفاع 4501 متر در فاصله 115 کیلومتری جنوب شهر کرمان و به فاصله 15 کیلومتری جنوب غربی شهر راین واقع شده است که به خاطر داشتن هزار نوع گیاه گوناگون بدین نام خوانده می شود. روستاهای دامنه کوه هزار با آب و هوایی دلپذیر و آبشار راین در دل این کوه واقع شده است و مرتفع ترین منطقه مسکونی ایران، روستای باب زنگی با ارتفاع 3309 متر در این کوهستان واقع شده است.

یال غربی منتهی به ارتفاعات کوهستان هزار
عکاس : حافظ صبوری
جاذبه های توریستی شهرستان راین
از نقاط دیدنی راین به ارگ راین می توان اشاره کرد که با مساحت بیش از 22000 متر مربع بعد از ارگ بم بزرگترین بنای خشتی جهان بوده و قدمت آن به دوره ساسانیان باز می گردد و هر ساله پذیرای جهانگردان بسیاری می باشد.
از دیگر نقاط دیدنی راین به دهانه آتشفشانی روستای حسنعلی در فاصله 30 کیلومتری جنوب شرق این شهر می توان اشاره کرد که دارای قطر 1200 متر و عمق 200 متر می باشد که در بستر آن نمک استحصال می شود.
آبشار راین یا زر-رود که از ارتفاعات کوه هزار سرچشمه می گیرد و به ارتفاع تقریبی40 متر طی چهار مرحله به صورت پلکانی به پایین می ریزد، یکی دیگر از جاذبه های گردشگری این شهر بوده و همچنین مسیر اصلی صعود به قله هزار از دامنه روبروی آبشار آغاز میشود.
مسیر حرکت تا ارتفاع ۳۲۰۰ متری و محل پناهگاه هزار، در حاشیه رودخانه ادامه دارد و پونهها و گلهای وحشی طول راه یکی از زیبا ترین مسیرهای کوهپیایی استان کرمان را بوجود آورده است.
قلل مرتفع استان کرمان
قلل شاخص استان عبارتند از : قله هزار با ارتفاع 4501 متر که دارای چهار مسیر صعود به نام های مسیر میرشادی – مسیر اردیکان – مسیر باب زنگی که کوتاهترین مسیر است – مسیر زررود یا آبشار راین که معمول ترین مسیر است و دارای جانپناه می باشد.
قله لاله زار با ارتفاع 4378 متر و مسیرهای صعود مسیر دهانه آرتی لاله زار که معمول ترین مسیر است – مسیر گردو درکار رابر – مسیر دره عشق آباد رابر – مسیر کویر دارس آباد رابر. قله کوه شاه با ارتفاع 4349 متر در منطقه لاله زار و مسیرهای صعود مسیر تلخه چار – مسیر هرارون – مسیر کیسکان – مسیر دهانه آرتی.

نمایی از کوه لاله زار کرمان
عکاس : حافظ صبوری
قله پلوار با ارتفاع 4233 متر بلند ترین قله رشته کوه پلوار با طول 150 کیلومتر که برای صعود باید از کرمان به سمت ماهان و روستای دربر رفت که صعود آن به دلیل داشتن دره های عمیق و ستیغ های بلند و تراورس های طولانی فنی می باشد.
قله سه شاخ بزرگ
قله سه شاخ بزرگ با ارتفاع 4135 متر بلندترین قله رشته کوه جوپار به طول 22 کیلومتر و برای صعود باید از طریق بزرگراه باغین به سمت ماهان و دهانه قناتغستان رفت و دارای مسیر صعود فنی می باشد.
قله بلوچی با ارتفاع 4100 متر دومین قله رشته کوه جوپار و در ضلع شرقی آن واقع شده و از شهر کرمان قابل رویت است و مسیر صعودش تا جانپناه سه شاخ یکی است و از آن به بعد تغییر می کند و مسافت کمتر و شیب بیشتر با سنگنوردی های طبیعی صعود می شود.
قله گلچین با ارتفاع 4096 متر دومین قله رشته کوه پلوار که از روستای سه کنج و دره سه کنج صعود می شود.
قله کیل جلال
قله کیل جلال با ارتفاع 4050 متر که در غربی ترین نقطه رشته کوه جوپار قرار گرفته و مسیر صعود تا نیمه راه مشابه صعود سه شاخ بوده و همانند دیگر قلل جوپار نیازمند استقامت خوب و بالاست.
قله سرمشک یا سرتشتک با ارتفاع 4048 متر در رشته کوه هزار که از شهر راین و روستای هنزا صعود می شود این قله به لحاظ طبیعت فوق العاده زیبا بخصوص در فصول بهار و تابستان طعم شیرین صعود را دو چندان میکند.
چمنزار فوق العاده زیبا که تا ارتفاع ۳۸۰۰ متری منطقه را سبز پوش کرده و چشمه های آب متعدد که اشکال منحصر بفردی را بوجود آورده اند آسمانش پر ستاره و بسیار زیباست و بازتاب نورماه و ستارگان بر چشمه ها و چمنزار منطقه فوق العاده است.
قله کله ماری با ارتفاع 4000 متر از قلل رشته کوه لاله زار و مسیر صعود از شهر لاله زار و دهانه آرتی.
موقعیت و مسیر دسترسی قله هزار کرمان
استان کرمان (جنوب شرق ایران) – شهر کرمان (فاصله از تهران 980 کیلومتر) – شهر راین ( در فاصله 100 کیلومتری جنوب کرمان ) – در فاصله 15 کیلومتری غرب شهر راین بعد از عبور از روستای طهرود در منطقه آبشار راین و همچنین برای صعود از مسیر روستای باب زنگی ابتدا باید به ابن روستا در آنسوی قله ی هزار دست یافت.
گزارش صعود به قله هزار
در صبح روز نوزده بهمن و در یک روز سرد زمستانی تهران را به قصد صعود به قله ی هزار بام استان استان کرمان ترک کردم. محل قرار استان قم بوده و مقرر بود همنوردانم از استان های همدان و کرمانشاه به من بپیوندند. با رسیدن به قم سعید ( از همدان) و رضا ( از کرمانشاه) را ملاقات کردم. قم را به مقصد یزد ترک کردیم. در میان راه و برای صرف وعده ی نهار در شهر یزر توقف نمودیم.
فرصت خوبی بود که پس از صرف نهار در کوچه های زیبای شهر یزد قدم زده و لذت ببریم. پس از گشت و گذاری کوتاه، شهر یزد را به مقصد کرمان ترک نمودیم. عصرگاه به شهر راین در استان کرمان رسیدیم و با تماس با یکی از ساکنین روستای باب زنگی، مطلع شدیم روستا به دلیل سرمای شدید زمستان، خالی از سکنه است.
ایشان ما را تا روستا همراهی کردند و شب را در روستای مرتفع باب زنگی در خانه ی روستایی استراحت نمودیم.

در مسیر صعود از مسیر غرب قله
روستای باب زنگی
در این مسیر هیچ پناهگاه و قرارگاه کوهنوردی موجود نمی باشد و تنها محل جهت اسکان منازل روستایی است. صبح هنگام و حوالی ساعت 4 بامداد برای صعود به قله ی هزار که بلندترین قله ی استان کرمان می باشد خانه ی روستایی را ترک کرده و حرکت را به سمت خارج از روستای باب زنگی شروع کردیم.
ابتدای مسیر پیمایش برروی شیب ملایمی تا یک دشت کوچک ادامه یافت و در کنار یک استخر که برای جمع آوری آب باران ساخته شده بود توقف کوتاهی نمودیم.
از اینجا به بعد ارتفاعات نزدیک به قله ی مرتفع هزار قابل مشاهده بود به دلیل بارش های فراوان منطقه مسیر صعود را عوض کرده و بجای پیمایش از وسط دره یال غربی را انتخاب نمودیم. مسیر معمول صعود به این شکل است که دره را تا انتها پیش گرفته و از مسیر پاکوب به سمت بالای ارتفاعات ادامه می دهید و سرانجام به قله ی هزار ختم می شود.

خانه های زیبای روستای باب زنگی
عکاس : حافظ صبوری
مسیر یال غربی
مسیر یال غربی که در برخی نقاط به صورت گرده های سنگی می باید صعودی چالش برانگیز و جذاب را برای ما رقم زد و با توجه به شناخت از تیم و آمادگی و تمارین قبل این مسیر برای تیم قابل دسترس بود. با رسیدن به بالای یال غربی و از سمت چپ و راس ساعت 9 صبح به قله ی هزار با ارتفاع 4501 متر رسیدبم.
پس از اندکی استراحت و تجدید قوا و عکس گرفتن راهی مسیر بازگشت به سمت روستای باب زنگی شدیم.
در مسیر بازگشت یک گروه کوهنوردی نیز دیدیم که به دلیل دیر راه افتادن از روستا در نیمه ی راه از صعود منصرف و در مسیر فرود از کوه هزار بودند. در ادامه و با توجه به اینکه هوا کاملا روشن بود از دیدن مناظر اطراف و خانه های زیبای اطراف روستای باب زنگی لذت بسیاری بردیم.
ترک جی پی اس قله هزار
برای دانلود ترک ها برروی آنها کلیک نمایید
قله هزار واقعا زیباست